zaterdag 25 oktober 2014

Afscheid van het eerste leerjaar

Gisteren heb ik afscheid moeten nemen van het eerste leerjaar. Mijn twee weken zitten er dus op. Het was fantastisch om elke dag weer voor al die lachende gezichtjes te kunnen staan. Doorheen deze stage ben ik zeker en vast gegroeid. Niet alleen op het vlak van klashouden, differentiatie,... , maar ook op het vlak van muzo. Ik heb heel wat kansen gekregen om alles uit te testen dat ik wou proberen.
Donderdag heb ik met mijn leerlingen een herfstbos gemaakt. Ze hadden nu al bijna 2 weken over de herfst geleerd, dus wisten ze er wel al wat meer over. Per 3 kregen ze een schoendoos. Vooraan in de klas lag al het materiaal dat de kinderen hadden meegebracht uit het bos. Dit mochten ze allemaal gebruiken. Ook kregen ze gekleurd papier, stiften, verf,... ter beschikking. Toen gingen ze aan de slag en maakten ze in groep hun herfstbos. Er waren prachtige resultaten bij. Elk had iets unieks. Wanneer we deze muzo-activiteit afronden werd er opgeruimd en nog even besproken wat de kinderen van deze activiteit vonden. Ik dacht dat het een chaotische les zou worden, maar dat was niet het geval. Tijdens de speeltijd had ik voorzien dat alles klaar stond. Dit was zeker en vast een pluspunt.
Op vrijdag was er ook nog een muzo-activiteit gepland. De leerlingen hadden al een herfstbos gemaakt, ze hadden bewogen zoals dieren in het bos,... . Nu kregen ze de opdracht om een herfstbos uit te beelden. Eerst overliepen we nog eens wat er zeker en vast moest inzitten. Daarna beelden we nog bepaalde dingen uit, zoals een boom. Hierna  gingen de kinderen aan de slag in 3 grote groepen. De leerlingen waren zeer origineel. Er was zelfs een groepje met een boswachter in hun bos. Ze kregen zelf niets als decor. Ze mochten zelf bomen uitbeelden of daarvoor stoelen gebruiken. Alles lag in hun handen.
Als afsluiter van deze 2 weken stage in het eerste leerjaar was er nog een grote tentoonstelling. De kinderen mochten doorheen de hele klas stappen. Hier kwamen ze al het materiaal tegen waarover ze deze weken hadden geleerd en wat ze zelf hadden gemaakt.

woensdag 22 oktober 2014

Vervolg stage eerste leerjaar

Ondertussen zit ik weeral in de helft van de tweede week van mijn stage.
De tijd vliegt echt razendsnel voorbij.
Op muzisch vlak hebben we dus ook nog niet stil gezeten. Gisteren heb ik hen het lied 'Ploem de pluimstaart' aangeleerd. Door hun enthousiasme ging het lied aanleren zeer vlot. Aan de hand van bewegingen hebben ze het lied aangeleerd. Maar voor de kinderen dit leerden hebben we eerst naar het lied geluisterd en moesten ze achterhalen over wie of over wat het lied precies ging. Dit ging vlot, doordat ze de dieren uit de herfst al kenden.
Door veel lachende gezichtjes te zien, kan ik concluderen dat dit een geslaagde les was.

zondag 19 oktober 2014

Het schoolklimaat versterken

Voor mijn taak moet ik 2 acties ondernemen om het schoolklimaat op mijn stageschool te versterken.

De leerkrachten hebben telkens het domein van muzo waar zij in uitblinken. Misschien is het ook niet slecht om eens te wisselen van domein. Bv. een leerkracht die een hele carrousel muziek geeft, zou de volgende carrousel eens beeld kunnen geven. Dit is mijn eerste actie. Misschien staan ze voor dit domein minder sterk in hun schoenen. Hierdoor kunnen ze te raden gaan bij hun collega's. Zo leren ze van elkaar en ontdekken ze misschien nog een nieuw talent bij zichzelf. De leerlingen zullen dan minder het domein aan de leerkracht koppelen. Zo zien zij dat je alles eens moet proberen, ook al is dat niet jouw talent. De leerkracht zijn voorbeeldfunctie zal hier sterker naar voor komen. Uiteraard moet de leerkracht geen heel jaar dit domein geven. Hij/zij zou dit voor 1 carrousel kunnen uitwerken.

Als tweede actie zou ik na elke carrousel een tentoonstelling per graad organiseren waarbij de ouders ook uitgenodigd worden. Zo worden de ouders meer betrokken tijdens het muzisch proces. Nu wordt er met het eindresultaat niet echt iets gedaan. Bv. bij beeld wordt het opgehangen in de klas en daarna nemen ze het mee naar huis. Wanneer er een tentoonstelling wordt gehouden, kan iedereen alles bewonderen. De leerlingen hebben zo meer het gevoel dat ze werken naar een doel. Wat ze bij muziek, drama, ... hebben geleerd komt dan ook aan bod. Zo gaat dit niet verloren. De kinderen zouden zich in kunnen schrijven in het domein dat ze graag doen. Maar ze mogen geen 2 tentoonstellingen hetzelfde domein verkiezen.

zaterdag 18 oktober 2014

Het schoolklimaat

Beste muzo-liefhebbers,
Wanneer jullie mijn blogbericht van gisteren hebben gelezen, weten jullie dat ik nu volop in mijn stage zit van het eerste leerjaar. Tijdens deze periode kreeg ik even de kans om mijn mentor te interviewen over het schoolklimaat van muzo op mijn stageschool. Hier kunnen jullie het resultaat lezen.

Wanneer ik aan mijn mentor de vraag stelde hoe de muzo-lessen bij hen te werk gingen op school, begon ze opeens te glunderen. Uit haar uitleg merkte ik dat ze er ook zeer fier op was. Op haar school werken ze met een carrouselsysteem. Dit systeem gebeurd per graad. Per graad zijn de verschillende domeinen van muzo verdeeld over de verschillende leerkrachten. Ze gebruiken de expertise van iedere leerkracht als leidraad. De leerlingen schuiven elke week wel door. Op deze manier komen ze in elk domein terecht en behalen ze alle doelen. Per schooljaar zijn er ongeveer zo'n 3 tot 4 carrousels. Zo'n muzo-activiteit in de carrousel neemt zo'n 2 lesuren in beslag. Daarbuiten is er ook nog 1 uurtje muzo voorzien in de klas door de klasleerkracht.
Ze vertelde mij ook dat de ouders van de leerlingen ook betrokken worden bij dit systeem. Dit gebeurt doordat de leerkrachten foto's en filmpjes op 'Gimme' plaatsen van de muzo-activiteiten waar hun kind aan deelneemt.
Toen ik de vraag stelde ofdat ze nog nascholingen volgt voor muzo, antwoordde ze nee. Op dit moment niet. Ze deelde mij mee dat er voor dit carrouselsysteem heel wat voorbereiding aan vooraf is geweest. Tijdens deze periode heeft ze heel wat bijgeleerd.
Eerder in dit verslag heb ik al vermeld dat ze zeer fier is op het resultaat. Volgens haar kan er dan ook niks meer aan verandert worden. Ze zegt dat ze er hard aan hebben gewerkt, dus voor haar mag dit systeem gewoon blijven.
Tot slot stelde ik haar de vraag welke leerlijn zij hanteerde voor haar muzo-lessen. Haar antwoord was kort en bondig. Dat was namelijk OVSG. Daardoor noemen ze het geen muzo-lessen, maar wel muvo-lessen.

vrijdag 17 oktober 2014

Stage eerste leerjaar

Deze maandag ben ik van start gegaan met mijn stage in het eerste leerjaar.
Ik vond het wel spannend. Ik wist niet hoe de kinderen zouden reageren, wat ze zouden verwachten van mij... .
Voorlopig gaat alles vlot. De kinderen doen goed mee.Zeker bij de muzo-activiteiten.
Maandag zijn we in de namiddag naar het bos geweest, want ik werk rond het thema herfst.
Daar heb ik samen met mijn leerlingen naar blaadjes, vruchten, takjes,... gezocht. Dit materiaal hebben we nodig voor volgende week.
Deze week hebben we het ook al gebruikt. De leerlingen van de leeuwenklas hebben herfstdieren gemaakt. Dit kwam tot stand doordat ze eerst een herfstdier tekenden op papier. Daarna beplakten ze dit met blaadjes uit het bos. Hun kunstwerkje werkte ze nog af door er details aan te voegen. Dit kon zijn door er poten aan te tekenen of oogjes op te plakken... . Ik had hen meer voorbeelden moeten geven van getekenden dieren. Dit zou waarschijnlijk gemakkelijker zijn voor hen om een dier zelf te tekenen.
We hebben niet enkel aan beeld gedaan deze week, maar ook aan bewegingsexpressie. De leerlingen uit 1b hadden al heel wat geleerd over de herfstdieren. Tijdens bewegingsexpressie hebben we bewogen zoals deze dieren. Op het einde mocht iedereen zijn favoriete herfstdier nadoen. Deze les verliep zeer goed. Ikzelf was er ook enthousiast over.
Dit was zeker en vast nog niet het einde van de muzische activiteiten, want vandaag het laatste uurtje heb ik poppenkast gespeeld. Dit stond echter niet in de mijn weekplanning. Ik was er dus niet echt op voorbereid en in het begin was het echter wat onwennig, maar de kinderen deden zeer goed mee. Door hen werd de Schwamps verslagen! Hierdoor voelde ik mij steeds beter thuis in de poppenkast. Met de minuut werd ik zekerder en verliep het vlotter.
De voorbije week is een bewogen week geweest met heel wat muzische ervaringen rijker. Maar ik hoop dat dat volgende week net hetzelfde zal zijn!

zondag 12 oktober 2014

de musical '14-18'

Na al een hele week druk te hebben voorbereid voor mijn stage, is het ook even tijd voor ontspanning.
Deze vond ik gisterenavond. Toen ben ik naar de musical '14-18' gaan kijken. Het was zeer prachtig en emotioneel. Elke second van dit spektakel leef ik geboeid kijken. Het was net alsof ik zelf even deelnam aan de Eerste Wereldoorlog.
Dit spektakel zette me wel aan het denken. Hier kwam ik tot het besef dat de kinderen in de lagere school ook moeten weten wat er gebeurde in WO I. Dit onderwerp kan je niet alleen in WERO-lessen geven, maar je kan er ook muzo-activiteiten aan koppelen. Je kan er drama aan verwerken, door bepaalde scènes uit de WO I na te spelen. Maar dat niet alleen! Muziek kan je er ook in verwerken. Je kan bij deze scènes verschillende soorten muziek componeren. Dit zijn maar enkele ideeën die snel door mijn gedachten flitsen. Je kan met dit onderwerp natuurlijk veel meer doen... .

maandag 6 oktober 2014

"La Fattoria Delle Mollette"

Beste muzo-liefhebbers,

In mijn vorig bericht konden jullie lezen dat ik naar Italië op reis ben geweest.
Daar vond ik ook een boek. Dit boek draagt de titel "La Fattoria Delle Mollette".
Het is een Italiaans verhaal voor kinderen dat zich afspeelt op een boerderij.
Achteraan in het boek staat uitgelegd hoe je deze dieren kan maken.
Terwijl ik erin aan het bladeren was raakte ik helemaal geïnspireerd.
Ik zag het al helemaal voor mij hoe ik dit met de kinderen in de klas zou doen.
De leerlingen zouden eerst boerderijdieren maken en daarna zouden we een gelijkaardig verhaal maken met foto's erbij.
Begin dit schooljaar heb ik te horen gekregen dat ik voor mijn stage mee mag gaan met een klas voor plattelandsklasse.
Dit boek gaat zeker en vast mee in mijn koffer!

zaterdag 4 oktober 2014

Boordevol inspiratie in La Bella Italia!

Deze zomer ben ik op vakantie naar Italië geweest.
We verbleven op twee plaatsen. Uiteraard niet op dezelfde moment.
Onze eerst stop was in Venetië.
Heel toevallig botsten we daar op een tentoonstelling. Natuurlijk gingen we een kijkje nemen.
We kwamen binnen en ik wist niet waar ik eerst moest kijken.
Boven mij hingen foto's en onder mij werden deze gespiegeld door de spiegels op de grond.
Het was adembenemend!
Zoiets speciaals had ik nog nooit gezien.
Daarna gingen we naar een andere zaal.
Daar zag ik eerst gewoon een grote foto over de hele muur.
Dat dacht ik althans.
Wanneer ik verder liep, ontdekte ik dat je telkens wanneer je vanuit een andere hoek keek, je een andere foto kreeg te zien. Boven en onder mij waren er spiegel die alles nog eens spiegelde.
Het was prachtig.
Dit inspireerde mij zeker en vast. Dit spreekt mij zeker en vast aan om er iets mee te doen op stage.





woensdag 1 oktober 2014

Hallo iedereen!

Vandaag start ik met mijn muzoblog. Ik zal mij kort even voorstellen.
Ik ben studente te Odisee (campus Waas). Daar volg ik de bacheloropleiding lager onderwijs.
Ik zit ondertussen al in mijn derde jaar van de opleiding.
Ik heb dus al kennis gemaakt met muzo en ben er zelfs al wat in ondergedompeld geraakt.
Ik hoop dat ik jullie via deze weg inspiratie kunnen opdoen of me tips kunnen geven voor verbetering.
Twijfel dus absoluut niet om een berichtje na te laten!

Groetjes Lien