zaterdag 27 december 2014

De eerste sneeuw valt...

Ondertussen is de eerste sneeuw gevallen. Ik was naar buiten aan het kijken en zag een heel sneeuwtapijt over de tuin neerdalen. Dit inspireerde mij. Je kan je leerlingen een sneeuwlandschap geven of hen (Als het sneeuwt.) naar buiten laten kijken. Daarna stel je de vraag wat ze zien. Je kan bv. tijdens bewegingsexpressie de leerlingen laten bewegen volgens de sneeuw; De leerlingen zelf een sneeuwlandschap laten maken; Hun een gedicht laten schrijven over de winter/sneeuw; ... .

dinsdag 23 december 2014

Kerstballen

De kerstsfeer hangt hier zeker en vast al bij mij thuis. Ik vind dit een zeer gezellige warme sfeer. Ik zou dit gevoel wel elke dag willen hebben. Deze sfeer zou ik later ook graag in mijn klas willen brengen. Gisteren had ik een gesprek met iemand over kerstbomen. Hierdoor kwam ik tot het besluit dat ik later in mijn klas ook graag een echte kerstboom zou willen hebben. Deze kerstboom moet natuurlijk ook versierd worden, dus ik keek al even voor ideetjes op het internet.
Op de afbeelding zien jullie een foto van hoe je een kerstbal kan moeten met cd's. Je kan dit uiteraard ook met ander materiaal doen zoals verf, knopen, papier, stofjes,... . Ikzelf zou de kinderen laten kiezen met wat voor materiaal ze aan de slag zouden willen gaan.
De kerstsfeer en deze foto hebben mij dus geïnspireerd en verder aan het denken gezet.
Bron: www.pinterest.be

vrijdag 5 december 2014

Evaluatiekoffer

1. Verschillende landschappen


soort evaluatie: proces
doelgroep: 4de leerjaar
methodiek: De leerlingen kiezen uit de verschillende landschappen een landschap uit die het best bij hun proces past. Wanneer ze voor zichzelf het juiste landschap hebben gekozen, laat je hen verwoorden waarom ze dit landschap gekozen hebben om hun proces te verduidelijken.
materiaal: foto's van verschillende landschappen
waarom gekozen? Dit lijkt mij een zeer leuke methode om te evalueren. Ik denk dat kinderen hier verrassend uit de hoek kunnen komen. Een kind zou bv. kunnen zeggen: “Ik heb voor de bergen gekozen, omdat ik graag in de bergen wandel. In de bergen kom ik tot rust. Tijdens dat we dit werk aan het maken waren, kwam ik ook tot rust.”

2. Kleurenwaaier

soort evaluatie: proces
doelgroep: alle leerjaren
methodiek: De leerlingen mogen uit de kleurenwaaier 1 kleur kiezen. Deze kleur moet hun proces verklaren. Ze moeten kunnen verwoorden waarom ze speciaal voor deze kleur hebben gekozen. Voor de hogere jaren kan je het ook moeilijker maken door hen kleuren te laten 'mengen'.
materiaal: kleurenwaaier (verschillende soorten gekleurd papier)
waarom gekozen? Deze methodiek kan je voor alle leeftijden gebruiken. Dit is dus zeer handig. Wanneer je even moet vervangen in een andere klas voor een muzoles, heb je maar de kleurenwaaier mee te nemen en je kan op een leuke manier evalueren. Het is eens iets anders dan gewoon te zeggen wat je er van vond. Door het met een kleur te zeggen, gaan de leerlingen er dieper over nadenken.

3. Smileys


soort evaluatie: beleving
doelgroep: tot en met het 4de leerjaar
methodiek: De leerlingen kiezen een smiley uit. Deze smiley moet hun beleving beschrijven. Dit moeten ze ook kunnen verwoorden. (Naar gelang de leeftijd kan je meer/ minder smileys aanbieden.)
materiaal: verschillende soorten smiley's
waarom gekozen? Het is leuk als je smileys kan gebruiken tijdens je lessen. Je kan deze evaluatiemethode ook bij andere vakken gebruiken. Bv. bij een les taal wanneer er spreekbeurten werden gegeven.
Ervaring: Deze methode heb ik vorig jaar gebruikt in het derde leerjaar. De leerlingen waren zeer enthousiast dat ze het op zo'n manier mochten doen. Uit de kinderen zelf kwamen toch wel wat onverwachte antwoorden.

4. Evaluatiemeter


soort evaluatie: product
doelgroep: vanaf 2de graad
methodiek: De leerlingen krijgen allemaal een evaluatiemeter en een wasknijper. Ze plaatsen de wasknijper in het vak dat zij vinden passen bij het product van iemand anders. Als leerkracht duidt je aan wie wie moet evalueren. De leerlingen mogen hun wasknijper ook tussen 2 vakken plaatsen.
materiaal: evaluatiemeter per leerling, wasknijpers per leerling
waarom gekozen? Je moet niet akkoord gaan met ‘knap’. Je kan bv. jouw wasknijper ook tussen ‘geweldig’ en ‘knap’ plaatsen. Er zijn dus meer mogelijkheden dan die die je eigenlijk kan zien. Deze evaluatiemethodiek kunnen alle leerlingen op dezelfde tijd doen. Iedereen is dus iets aan het doen. Als leerkracht krijg je zo rap een globaal overzicht.

5. Voedselwaaier

soort evaluatie: product
doelgroep: alle leerjaren
methodiek: De leerlingen kunnen uit de verschillende prenten met etenswaren een prent kiezen. Daarna moeten ze vertellen waarom ze precies voor dit voedsel hebben gekozen. (Naar gelang de leeftijd kan je meer/ minder kaarten aanbieden.)
materiaal: kaarten met voeding op
waarom gekozen? Deze methodiek kan voor verrassingen komen te staan. Het kan bv. dat een kind spruiten kiest. Niet omdat hij dit niet lust en dus ook het product niet leuk vindt, maar wel omdat hij dit zeer graag eet en dus het product ook zeer goed vindt.
Door deze methodiek leer je jouw leerlingen ook beter kennen. Je komt zo onbewust te weten wat de leerlingen graag eten en wat niet. Deze informatie kan later misschien nog gebruikt worden.

6. Vormenwaaier

soort evaluatie: product
doelgroep: alle leerjaren
methodiek: De leerlingen kiezen hier een vorm die vertelt wat zij over hun product vinden. Ze moeten kunnen uitleggen waarom ze voor die vorm speciaal hebben gekozen. Dit vertel je als leerkracht ook aan de leerlingen. Dit kan je doen aan de hand van een kringgesprek. (Naar gelang de leeftijd kan je meer/ minder vormen aanbieden.)
materiaal: verschillende soorten vormen
waarom gekozen? Je laat de kinderen op een andere manier nadenken. Dit doe je door ze op een creatieve manier te laten nadenken. Andere kinderen kunnen hieruit leren dat niet iedereen op dezelfde manier denkt. Dit zullen ze tijdens dit evaluatiemoment ook kunnen ervaren.

7. Pluim
soort evaluatie: product
doelgroep: alle leerjaren
methodiek: De leerlingen krijgen even de tijd om te kijken naar de verschillende soorten werkjes. Daarna mogen ze vooraan een pluim nemen. Deze pluim leggen ze bij het werkje waarvan zij vinden dat dit werkje een pluim heeft verdient. Later kan in een kringgesprek besproken worden waarom men de pluim speciaal daar heeft gelegd. Als ze dit liever anoniem willen houden kan dit ook. Je kan variëren door hen te zeggen dat ze ook over de kleur van de pluimen moeten nadenken.
materiaal: pluimen
waarom gekozen? Hierbij zijn alle leerlingen betrokken. Je krijgt onmiddellijk een beeld van wat de kinderen mooi vinden en wat ze minder mooi vinden. Zo kunnen de leerlingen ook ervaren dat iedereen een andere mening en smaak heeft. Ze zullen zien dat niet iedereen hetzelfde mooi vindt. Het kan ook zijn dat er twee verschillende meningen zijn over eenzelfde product.

8. Applausmeter

soort evaluatie: beleving
doelgroep: alle leeftijden
methodiek: Hoe leuker ze het vonden, hoe luider ze kunnen applaudisseren. Eventueel zou de leerkracht dit applaus kunnen opnemen, zodat ze het later met de kinderen opnieuw kan beluisteren en bespreken.
materiaal: /
waarom gekozen? Hiervoor is geen materiaal nodig, dus dit kan je op alle mogelijke plaatsen gebruiken. Stillere leerlingen/ leerlingen die meer verlegen zijn, zullen zich hier ook rapper beter bij voelen. Ze geven toch een evaluatie, maar dit doen ze niet alleen. Het gebeurt met de hele klas. Door deze manier van evaluatie komen ook alle leerlingen aan bod.
Ervaring: In het eerste leerjaar heb ik dit uitgeprobeerd. De kinderen lieten duidelijk merken wanneer zij het leuk vonden en wanneer niet. Ik had hun applaus wel kunnen opnemen, zodat ze het achteraf nog eens konden beluisteren. Doordat deze methodiek niet zoveel tijd in beslag neemt, koden we dit nog rap doen voor de speeltijd.

9. Facebookduimen

soort evaluatie: beleving
doelgroep: alle leeftijden
methodiek: Tijdens een kringgesprek steken alle leerlingen de Facebookduim omhoog. Ze moeten kunnen verwoorden waarom ze voor deze duim hebben gekozen.
materiaal: facebookduimen
waarom gekozen? Deze manier spreekt meer aan bij de kinderen, dan hen gewoon hun eigen duim omhoog te laten steken. Vooral in de leerlingen uit de derde graad zullen deze duimen herkennen. Het zal hen dus ook aanspreken om met deze duimen te evalueren. Het komt uit de leefwereld van de kinderen.

10. Complimentkaartjes

soort evaluatie: product
doelgroep: vanaf 2de graad
methodiek: Na het toonmoment krijgen de leerlingen een kaartje. Hierop schrijven ze een compliment aan iemand. Door dit te doen leren ze wat een compliment is. Als extra uitdaging komt erbij dat elke leerling van de klas een compliment moet gekregen hebben. Zo wordt er niemand uitgesloten. Op deze manier lezen ze een hele uitleg op te schrijven in maar enkele woorden.
materiaal: kaartjes voor iedere leerling, pen voor iedere leerling
waarom gekozen? Leerlingen leren wat een compliment is. Ze leren complimenten aan elkaar te geven en vriendelijk voor elkaar te zijn. Dit is dus een zeer positief evaluatiemoment.

11. Thermometers

soort evaluatie: beleving, proces
doelgroep: vanaf 2de graad
methodiek: De leerlingen maken a.d.h.v. de thermometer duidelijk hoe ze zich voelden tijdens het proces. Als leerkracht krijg je hier een duidelijk beeld van iedereen. Dit kan ook een evaluatiemoment zijn waarbij de leerlingen geen verdere uitleg moeten geven. Dit is dan iets anders voor de leerlingen.
materiaal: thermometer voor iedere leerling, pen voor iedere leerling
waarom gekozen? De leerlingen die meer verlegen zijn, moeten dan geen schrik hebben dat ze aangeduid zouden kunnen worden voor verdere verduidelijking. Je kan dit op voorhand meedelen, maar dat moet niet. Als je al leerkracht ondertussen rondloopt, krijg je een algemeen beeld over deze activiteit.

12. Selfies (zelf bedacht)

soort evaluatie: beleving
doelgroep: vanaf 3de graad
methodiek: De leerlingen moeten een selfie nemen. Op deze foto moet je duidelijk kunnen zien hoe de leerling deze opdracht heeft beleefd. Hierbij kunnen ze gebruik maken van mimiek. Nadien kan de leerkracht de foto’s laten afspelen op de computer, smartbord,… .
materiaal: fototoestel, computer
waarom gekozen? Een selfie nemen is de laatste tijd populair. Dit is dus ook een deel de leefwereld van sommige kinderen.

13. Weerbericht (zelf bedacht)

soort evaluatie: proces
doelgroep: vanaf 2de graad
methodiek: De leerlingen moeten aan de hand van een weerbericht vertellen wat ze vonden van het proces. Dit kunnen ze bv. doen door te zeggen. “Ik vond mijn proces eerder wisselvallig, omdat … ; Ik vond mijn proces zonnig en warm, omdat … .” De leerlingen moeten niet verplicht met de pictogrammen aan de slag gaan, deze zijn echter een hulpmiddel.
materiaal: weerpictogrammen
waarom gekozen? Ik denk dat dit nog niet bestaat. Het is een andere manier van evalueren. De kinderen kunnen hier zeer creatief in zijn. Het talent van talige kinderen komt hier dan naar boven. Misschien zijn er kinderen die geïnteresseerd zijn in het weer. Op deze manier spreken we ook hun interesses aan. Het weerbericht zit ook in de leefwereld van de kinderen.

zondag 30 november 2014

Poppetjes en hun schaduw

Dit kwam ik tegen op Pinterest. Het sprak mij wel aan. Ik begon onmiddellijk te denken wat je allemaal zou kunnen doen met schaduwen. Je kan bv. tijdens bewegingsexpressie de kinderen laten schaduwen, zoals op de prent poppetjes van zilverpapier maken met hun schaduw, voor muziek zou je in canon kunnen spelen (De ene groep is dan de schaduw van de andere.), ... .
Bron: www.pinterest.com

donderdag 27 november 2014

Strips

Tijdens de drukke schoolperiodes lees ik graag wel eens een strip. Lekker gezellig onder een dekentje in de zetel. Terwijl ik een strip aan het lezen was, dwaalden mijn gedachten plots af naar de lagere school. Met strips kan je ook heel wat doen in de lagere school. Ik keek even op een internet en kwam een foto tegen van een klas die een strip nagespeeld had. Dit lijkt mij zeer leuk om ook eens te doen op stage of later in mijn eigen klas.

Bron: www.pinterest.com

zaterdag 22 november 2014

Quote


Deze quote kwam ik tegen als ik iets aan het zoeken was op het internet. Het zette mij aan het denken. Met deze zin ga ik helemaal akkoord. Je moet eerst je angsten verliezen om creatief te kunnen leven. Vroeger had ik ook zeer weinig zelfvertrouwen. Wanneer we op de hogeschool dan een muzo-moment hadden, durfde ik me niet helemaal te laten gaan.  Hierdoor was mijn creativiteit zeer beperkt. Nu heb ik het gevoel dat ik meer zelfvertrouwen krijg als ik bepaalde dingen rond muzo moet doen. Hierdoor ik ben ik ook heel wat creatiever geworden. Deze quote past dus volledig bij mij.

woensdag 12 november 2014

de kabouter

Als ik deze prent zag met de kabouter en de test deed het mij denken aan reizen, bouwen (timmeren) en klein. Met deze onderwerpen kan je direct aan de slag. Je kan ook verschillende talenten aanspreken bij de kinderen. Je kan er ook verschillende deeldomeinen van muzo bij betrekken. Bv. klein: We bewegen ons vandaag allemaal in het klein. (Bewegingsexpressie) Welke klanken zouden we horen als alles zeer klein was? (Muziek) Je kan rond dromen hun droomreis laten vertellen en hiermee aan de slag gaan.

Deze prent sprak mij aan, omdat je er verschillende ideeën door krijgt. Ik had direct het gevoel dat ik er creatief mee aan de slag kon gaan, maar ook kinderen die niet of minder creatief zijn, zouden hier mee aan de slag kunnen gaan. Het is een prent waar je je fantasie bij kan gebruiken en nog zeer veel mee kan bij verzinnen. Voor mij is het een prent die me een beetje vrij laat.

dinsdag 11 november 2014

Geperforeerd papier

Tijdens de stageperiodes perforeer ik zeer veel. Op een gegeven moment zag ik mijn vuilbak vol met rondjes liggen en dit leek mij wel een leuk idee om mee te werken. Het deed me denken aan pointillisme. 
Ik heb dit dan ook in een muzoles op stage gebruikt. De kinderen moesten voor op bosklassen een poot maken met daarin hun naam. Hun naam heb ik laten beplakken met de rondjes van het geperforeerd papier. In de verschillende kleurtjes gaf dit een mooi resultaat. De poot heb ik hen laten ‘inkleuren’ aan de hand van pointillisme. De kinderen mochten zeer vrij zijn. 

zondag 2 november 2014

Schilderijen in stukjes

Terwijl ik op vakantie was in Italië, kwam ik in een klein boekenwinkeltje. Ik kreeg onmiddellijk een warm gezellig gevoel.
Ik snuffelde wat rond in enkele boeken en plots viel mijn ook op een boek. Het was een boek met allerlei schilderijen in. Dat maakte het niet zo bijzonder. Het was bijzonder omdat deze schilderijen verknipt waren. Door er in te bladeren kon je dus van bestaande schilderijen een heel ander soort schilderij maken. Zo kwam ik tot een paar verrassende schilderijen.
Dit zette mij aan het denken. Je kan dit ook met kinderen doen. Je kan hen rond een bepaald kunstenaar een schilderij laten maken. Alle schilderijen kan je dan bundelen in een boekje. Je verknipt deze schilderijen op verschillende manier. Zo krijg je een boekje waarin de kinderen eens kunnen kijken als ze met een bepaald werkje rapper klaar zijn. Zo kan je ook boekjes maken van verschillende kunstenaars.

zaterdag 25 oktober 2014

Afscheid van het eerste leerjaar

Gisteren heb ik afscheid moeten nemen van het eerste leerjaar. Mijn twee weken zitten er dus op. Het was fantastisch om elke dag weer voor al die lachende gezichtjes te kunnen staan. Doorheen deze stage ben ik zeker en vast gegroeid. Niet alleen op het vlak van klashouden, differentiatie,... , maar ook op het vlak van muzo. Ik heb heel wat kansen gekregen om alles uit te testen dat ik wou proberen.
Donderdag heb ik met mijn leerlingen een herfstbos gemaakt. Ze hadden nu al bijna 2 weken over de herfst geleerd, dus wisten ze er wel al wat meer over. Per 3 kregen ze een schoendoos. Vooraan in de klas lag al het materiaal dat de kinderen hadden meegebracht uit het bos. Dit mochten ze allemaal gebruiken. Ook kregen ze gekleurd papier, stiften, verf,... ter beschikking. Toen gingen ze aan de slag en maakten ze in groep hun herfstbos. Er waren prachtige resultaten bij. Elk had iets unieks. Wanneer we deze muzo-activiteit afronden werd er opgeruimd en nog even besproken wat de kinderen van deze activiteit vonden. Ik dacht dat het een chaotische les zou worden, maar dat was niet het geval. Tijdens de speeltijd had ik voorzien dat alles klaar stond. Dit was zeker en vast een pluspunt.
Op vrijdag was er ook nog een muzo-activiteit gepland. De leerlingen hadden al een herfstbos gemaakt, ze hadden bewogen zoals dieren in het bos,... . Nu kregen ze de opdracht om een herfstbos uit te beelden. Eerst overliepen we nog eens wat er zeker en vast moest inzitten. Daarna beelden we nog bepaalde dingen uit, zoals een boom. Hierna  gingen de kinderen aan de slag in 3 grote groepen. De leerlingen waren zeer origineel. Er was zelfs een groepje met een boswachter in hun bos. Ze kregen zelf niets als decor. Ze mochten zelf bomen uitbeelden of daarvoor stoelen gebruiken. Alles lag in hun handen.
Als afsluiter van deze 2 weken stage in het eerste leerjaar was er nog een grote tentoonstelling. De kinderen mochten doorheen de hele klas stappen. Hier kwamen ze al het materiaal tegen waarover ze deze weken hadden geleerd en wat ze zelf hadden gemaakt.

woensdag 22 oktober 2014

Vervolg stage eerste leerjaar

Ondertussen zit ik weeral in de helft van de tweede week van mijn stage.
De tijd vliegt echt razendsnel voorbij.
Op muzisch vlak hebben we dus ook nog niet stil gezeten. Gisteren heb ik hen het lied 'Ploem de pluimstaart' aangeleerd. Door hun enthousiasme ging het lied aanleren zeer vlot. Aan de hand van bewegingen hebben ze het lied aangeleerd. Maar voor de kinderen dit leerden hebben we eerst naar het lied geluisterd en moesten ze achterhalen over wie of over wat het lied precies ging. Dit ging vlot, doordat ze de dieren uit de herfst al kenden.
Door veel lachende gezichtjes te zien, kan ik concluderen dat dit een geslaagde les was.

zondag 19 oktober 2014

Het schoolklimaat versterken

Voor mijn taak moet ik 2 acties ondernemen om het schoolklimaat op mijn stageschool te versterken.

De leerkrachten hebben telkens het domein van muzo waar zij in uitblinken. Misschien is het ook niet slecht om eens te wisselen van domein. Bv. een leerkracht die een hele carrousel muziek geeft, zou de volgende carrousel eens beeld kunnen geven. Dit is mijn eerste actie. Misschien staan ze voor dit domein minder sterk in hun schoenen. Hierdoor kunnen ze te raden gaan bij hun collega's. Zo leren ze van elkaar en ontdekken ze misschien nog een nieuw talent bij zichzelf. De leerlingen zullen dan minder het domein aan de leerkracht koppelen. Zo zien zij dat je alles eens moet proberen, ook al is dat niet jouw talent. De leerkracht zijn voorbeeldfunctie zal hier sterker naar voor komen. Uiteraard moet de leerkracht geen heel jaar dit domein geven. Hij/zij zou dit voor 1 carrousel kunnen uitwerken.

Als tweede actie zou ik na elke carrousel een tentoonstelling per graad organiseren waarbij de ouders ook uitgenodigd worden. Zo worden de ouders meer betrokken tijdens het muzisch proces. Nu wordt er met het eindresultaat niet echt iets gedaan. Bv. bij beeld wordt het opgehangen in de klas en daarna nemen ze het mee naar huis. Wanneer er een tentoonstelling wordt gehouden, kan iedereen alles bewonderen. De leerlingen hebben zo meer het gevoel dat ze werken naar een doel. Wat ze bij muziek, drama, ... hebben geleerd komt dan ook aan bod. Zo gaat dit niet verloren. De kinderen zouden zich in kunnen schrijven in het domein dat ze graag doen. Maar ze mogen geen 2 tentoonstellingen hetzelfde domein verkiezen.

zaterdag 18 oktober 2014

Het schoolklimaat

Beste muzo-liefhebbers,
Wanneer jullie mijn blogbericht van gisteren hebben gelezen, weten jullie dat ik nu volop in mijn stage zit van het eerste leerjaar. Tijdens deze periode kreeg ik even de kans om mijn mentor te interviewen over het schoolklimaat van muzo op mijn stageschool. Hier kunnen jullie het resultaat lezen.

Wanneer ik aan mijn mentor de vraag stelde hoe de muzo-lessen bij hen te werk gingen op school, begon ze opeens te glunderen. Uit haar uitleg merkte ik dat ze er ook zeer fier op was. Op haar school werken ze met een carrouselsysteem. Dit systeem gebeurd per graad. Per graad zijn de verschillende domeinen van muzo verdeeld over de verschillende leerkrachten. Ze gebruiken de expertise van iedere leerkracht als leidraad. De leerlingen schuiven elke week wel door. Op deze manier komen ze in elk domein terecht en behalen ze alle doelen. Per schooljaar zijn er ongeveer zo'n 3 tot 4 carrousels. Zo'n muzo-activiteit in de carrousel neemt zo'n 2 lesuren in beslag. Daarbuiten is er ook nog 1 uurtje muzo voorzien in de klas door de klasleerkracht.
Ze vertelde mij ook dat de ouders van de leerlingen ook betrokken worden bij dit systeem. Dit gebeurt doordat de leerkrachten foto's en filmpjes op 'Gimme' plaatsen van de muzo-activiteiten waar hun kind aan deelneemt.
Toen ik de vraag stelde ofdat ze nog nascholingen volgt voor muzo, antwoordde ze nee. Op dit moment niet. Ze deelde mij mee dat er voor dit carrouselsysteem heel wat voorbereiding aan vooraf is geweest. Tijdens deze periode heeft ze heel wat bijgeleerd.
Eerder in dit verslag heb ik al vermeld dat ze zeer fier is op het resultaat. Volgens haar kan er dan ook niks meer aan verandert worden. Ze zegt dat ze er hard aan hebben gewerkt, dus voor haar mag dit systeem gewoon blijven.
Tot slot stelde ik haar de vraag welke leerlijn zij hanteerde voor haar muzo-lessen. Haar antwoord was kort en bondig. Dat was namelijk OVSG. Daardoor noemen ze het geen muzo-lessen, maar wel muvo-lessen.

vrijdag 17 oktober 2014

Stage eerste leerjaar

Deze maandag ben ik van start gegaan met mijn stage in het eerste leerjaar.
Ik vond het wel spannend. Ik wist niet hoe de kinderen zouden reageren, wat ze zouden verwachten van mij... .
Voorlopig gaat alles vlot. De kinderen doen goed mee.Zeker bij de muzo-activiteiten.
Maandag zijn we in de namiddag naar het bos geweest, want ik werk rond het thema herfst.
Daar heb ik samen met mijn leerlingen naar blaadjes, vruchten, takjes,... gezocht. Dit materiaal hebben we nodig voor volgende week.
Deze week hebben we het ook al gebruikt. De leerlingen van de leeuwenklas hebben herfstdieren gemaakt. Dit kwam tot stand doordat ze eerst een herfstdier tekenden op papier. Daarna beplakten ze dit met blaadjes uit het bos. Hun kunstwerkje werkte ze nog af door er details aan te voegen. Dit kon zijn door er poten aan te tekenen of oogjes op te plakken... . Ik had hen meer voorbeelden moeten geven van getekenden dieren. Dit zou waarschijnlijk gemakkelijker zijn voor hen om een dier zelf te tekenen.
We hebben niet enkel aan beeld gedaan deze week, maar ook aan bewegingsexpressie. De leerlingen uit 1b hadden al heel wat geleerd over de herfstdieren. Tijdens bewegingsexpressie hebben we bewogen zoals deze dieren. Op het einde mocht iedereen zijn favoriete herfstdier nadoen. Deze les verliep zeer goed. Ikzelf was er ook enthousiast over.
Dit was zeker en vast nog niet het einde van de muzische activiteiten, want vandaag het laatste uurtje heb ik poppenkast gespeeld. Dit stond echter niet in de mijn weekplanning. Ik was er dus niet echt op voorbereid en in het begin was het echter wat onwennig, maar de kinderen deden zeer goed mee. Door hen werd de Schwamps verslagen! Hierdoor voelde ik mij steeds beter thuis in de poppenkast. Met de minuut werd ik zekerder en verliep het vlotter.
De voorbije week is een bewogen week geweest met heel wat muzische ervaringen rijker. Maar ik hoop dat dat volgende week net hetzelfde zal zijn!

zondag 12 oktober 2014

de musical '14-18'

Na al een hele week druk te hebben voorbereid voor mijn stage, is het ook even tijd voor ontspanning.
Deze vond ik gisterenavond. Toen ben ik naar de musical '14-18' gaan kijken. Het was zeer prachtig en emotioneel. Elke second van dit spektakel leef ik geboeid kijken. Het was net alsof ik zelf even deelnam aan de Eerste Wereldoorlog.
Dit spektakel zette me wel aan het denken. Hier kwam ik tot het besef dat de kinderen in de lagere school ook moeten weten wat er gebeurde in WO I. Dit onderwerp kan je niet alleen in WERO-lessen geven, maar je kan er ook muzo-activiteiten aan koppelen. Je kan er drama aan verwerken, door bepaalde scènes uit de WO I na te spelen. Maar dat niet alleen! Muziek kan je er ook in verwerken. Je kan bij deze scènes verschillende soorten muziek componeren. Dit zijn maar enkele ideeën die snel door mijn gedachten flitsen. Je kan met dit onderwerp natuurlijk veel meer doen... .

maandag 6 oktober 2014

"La Fattoria Delle Mollette"

Beste muzo-liefhebbers,

In mijn vorig bericht konden jullie lezen dat ik naar Italië op reis ben geweest.
Daar vond ik ook een boek. Dit boek draagt de titel "La Fattoria Delle Mollette".
Het is een Italiaans verhaal voor kinderen dat zich afspeelt op een boerderij.
Achteraan in het boek staat uitgelegd hoe je deze dieren kan maken.
Terwijl ik erin aan het bladeren was raakte ik helemaal geïnspireerd.
Ik zag het al helemaal voor mij hoe ik dit met de kinderen in de klas zou doen.
De leerlingen zouden eerst boerderijdieren maken en daarna zouden we een gelijkaardig verhaal maken met foto's erbij.
Begin dit schooljaar heb ik te horen gekregen dat ik voor mijn stage mee mag gaan met een klas voor plattelandsklasse.
Dit boek gaat zeker en vast mee in mijn koffer!

zaterdag 4 oktober 2014

Boordevol inspiratie in La Bella Italia!

Deze zomer ben ik op vakantie naar Italië geweest.
We verbleven op twee plaatsen. Uiteraard niet op dezelfde moment.
Onze eerst stop was in Venetië.
Heel toevallig botsten we daar op een tentoonstelling. Natuurlijk gingen we een kijkje nemen.
We kwamen binnen en ik wist niet waar ik eerst moest kijken.
Boven mij hingen foto's en onder mij werden deze gespiegeld door de spiegels op de grond.
Het was adembenemend!
Zoiets speciaals had ik nog nooit gezien.
Daarna gingen we naar een andere zaal.
Daar zag ik eerst gewoon een grote foto over de hele muur.
Dat dacht ik althans.
Wanneer ik verder liep, ontdekte ik dat je telkens wanneer je vanuit een andere hoek keek, je een andere foto kreeg te zien. Boven en onder mij waren er spiegel die alles nog eens spiegelde.
Het was prachtig.
Dit inspireerde mij zeker en vast. Dit spreekt mij zeker en vast aan om er iets mee te doen op stage.





woensdag 1 oktober 2014

Hallo iedereen!

Vandaag start ik met mijn muzoblog. Ik zal mij kort even voorstellen.
Ik ben studente te Odisee (campus Waas). Daar volg ik de bacheloropleiding lager onderwijs.
Ik zit ondertussen al in mijn derde jaar van de opleiding.
Ik heb dus al kennis gemaakt met muzo en ben er zelfs al wat in ondergedompeld geraakt.
Ik hoop dat ik jullie via deze weg inspiratie kunnen opdoen of me tips kunnen geven voor verbetering.
Twijfel dus absoluut niet om een berichtje na te laten!

Groetjes Lien