zaterdag 27 december 2014

De eerste sneeuw valt...

Ondertussen is de eerste sneeuw gevallen. Ik was naar buiten aan het kijken en zag een heel sneeuwtapijt over de tuin neerdalen. Dit inspireerde mij. Je kan je leerlingen een sneeuwlandschap geven of hen (Als het sneeuwt.) naar buiten laten kijken. Daarna stel je de vraag wat ze zien. Je kan bv. tijdens bewegingsexpressie de leerlingen laten bewegen volgens de sneeuw; De leerlingen zelf een sneeuwlandschap laten maken; Hun een gedicht laten schrijven over de winter/sneeuw; ... .

dinsdag 23 december 2014

Kerstballen

De kerstsfeer hangt hier zeker en vast al bij mij thuis. Ik vind dit een zeer gezellige warme sfeer. Ik zou dit gevoel wel elke dag willen hebben. Deze sfeer zou ik later ook graag in mijn klas willen brengen. Gisteren had ik een gesprek met iemand over kerstbomen. Hierdoor kwam ik tot het besluit dat ik later in mijn klas ook graag een echte kerstboom zou willen hebben. Deze kerstboom moet natuurlijk ook versierd worden, dus ik keek al even voor ideetjes op het internet.
Op de afbeelding zien jullie een foto van hoe je een kerstbal kan moeten met cd's. Je kan dit uiteraard ook met ander materiaal doen zoals verf, knopen, papier, stofjes,... . Ikzelf zou de kinderen laten kiezen met wat voor materiaal ze aan de slag zouden willen gaan.
De kerstsfeer en deze foto hebben mij dus geïnspireerd en verder aan het denken gezet.
Bron: www.pinterest.be

vrijdag 5 december 2014

Evaluatiekoffer

1. Verschillende landschappen


soort evaluatie: proces
doelgroep: 4de leerjaar
methodiek: De leerlingen kiezen uit de verschillende landschappen een landschap uit die het best bij hun proces past. Wanneer ze voor zichzelf het juiste landschap hebben gekozen, laat je hen verwoorden waarom ze dit landschap gekozen hebben om hun proces te verduidelijken.
materiaal: foto's van verschillende landschappen
waarom gekozen? Dit lijkt mij een zeer leuke methode om te evalueren. Ik denk dat kinderen hier verrassend uit de hoek kunnen komen. Een kind zou bv. kunnen zeggen: “Ik heb voor de bergen gekozen, omdat ik graag in de bergen wandel. In de bergen kom ik tot rust. Tijdens dat we dit werk aan het maken waren, kwam ik ook tot rust.”

2. Kleurenwaaier

soort evaluatie: proces
doelgroep: alle leerjaren
methodiek: De leerlingen mogen uit de kleurenwaaier 1 kleur kiezen. Deze kleur moet hun proces verklaren. Ze moeten kunnen verwoorden waarom ze speciaal voor deze kleur hebben gekozen. Voor de hogere jaren kan je het ook moeilijker maken door hen kleuren te laten 'mengen'.
materiaal: kleurenwaaier (verschillende soorten gekleurd papier)
waarom gekozen? Deze methodiek kan je voor alle leeftijden gebruiken. Dit is dus zeer handig. Wanneer je even moet vervangen in een andere klas voor een muzoles, heb je maar de kleurenwaaier mee te nemen en je kan op een leuke manier evalueren. Het is eens iets anders dan gewoon te zeggen wat je er van vond. Door het met een kleur te zeggen, gaan de leerlingen er dieper over nadenken.

3. Smileys


soort evaluatie: beleving
doelgroep: tot en met het 4de leerjaar
methodiek: De leerlingen kiezen een smiley uit. Deze smiley moet hun beleving beschrijven. Dit moeten ze ook kunnen verwoorden. (Naar gelang de leeftijd kan je meer/ minder smileys aanbieden.)
materiaal: verschillende soorten smiley's
waarom gekozen? Het is leuk als je smileys kan gebruiken tijdens je lessen. Je kan deze evaluatiemethode ook bij andere vakken gebruiken. Bv. bij een les taal wanneer er spreekbeurten werden gegeven.
Ervaring: Deze methode heb ik vorig jaar gebruikt in het derde leerjaar. De leerlingen waren zeer enthousiast dat ze het op zo'n manier mochten doen. Uit de kinderen zelf kwamen toch wel wat onverwachte antwoorden.

4. Evaluatiemeter


soort evaluatie: product
doelgroep: vanaf 2de graad
methodiek: De leerlingen krijgen allemaal een evaluatiemeter en een wasknijper. Ze plaatsen de wasknijper in het vak dat zij vinden passen bij het product van iemand anders. Als leerkracht duidt je aan wie wie moet evalueren. De leerlingen mogen hun wasknijper ook tussen 2 vakken plaatsen.
materiaal: evaluatiemeter per leerling, wasknijpers per leerling
waarom gekozen? Je moet niet akkoord gaan met ‘knap’. Je kan bv. jouw wasknijper ook tussen ‘geweldig’ en ‘knap’ plaatsen. Er zijn dus meer mogelijkheden dan die die je eigenlijk kan zien. Deze evaluatiemethodiek kunnen alle leerlingen op dezelfde tijd doen. Iedereen is dus iets aan het doen. Als leerkracht krijg je zo rap een globaal overzicht.

5. Voedselwaaier

soort evaluatie: product
doelgroep: alle leerjaren
methodiek: De leerlingen kunnen uit de verschillende prenten met etenswaren een prent kiezen. Daarna moeten ze vertellen waarom ze precies voor dit voedsel hebben gekozen. (Naar gelang de leeftijd kan je meer/ minder kaarten aanbieden.)
materiaal: kaarten met voeding op
waarom gekozen? Deze methodiek kan voor verrassingen komen te staan. Het kan bv. dat een kind spruiten kiest. Niet omdat hij dit niet lust en dus ook het product niet leuk vindt, maar wel omdat hij dit zeer graag eet en dus het product ook zeer goed vindt.
Door deze methodiek leer je jouw leerlingen ook beter kennen. Je komt zo onbewust te weten wat de leerlingen graag eten en wat niet. Deze informatie kan later misschien nog gebruikt worden.

6. Vormenwaaier

soort evaluatie: product
doelgroep: alle leerjaren
methodiek: De leerlingen kiezen hier een vorm die vertelt wat zij over hun product vinden. Ze moeten kunnen uitleggen waarom ze voor die vorm speciaal hebben gekozen. Dit vertel je als leerkracht ook aan de leerlingen. Dit kan je doen aan de hand van een kringgesprek. (Naar gelang de leeftijd kan je meer/ minder vormen aanbieden.)
materiaal: verschillende soorten vormen
waarom gekozen? Je laat de kinderen op een andere manier nadenken. Dit doe je door ze op een creatieve manier te laten nadenken. Andere kinderen kunnen hieruit leren dat niet iedereen op dezelfde manier denkt. Dit zullen ze tijdens dit evaluatiemoment ook kunnen ervaren.

7. Pluim
soort evaluatie: product
doelgroep: alle leerjaren
methodiek: De leerlingen krijgen even de tijd om te kijken naar de verschillende soorten werkjes. Daarna mogen ze vooraan een pluim nemen. Deze pluim leggen ze bij het werkje waarvan zij vinden dat dit werkje een pluim heeft verdient. Later kan in een kringgesprek besproken worden waarom men de pluim speciaal daar heeft gelegd. Als ze dit liever anoniem willen houden kan dit ook. Je kan variëren door hen te zeggen dat ze ook over de kleur van de pluimen moeten nadenken.
materiaal: pluimen
waarom gekozen? Hierbij zijn alle leerlingen betrokken. Je krijgt onmiddellijk een beeld van wat de kinderen mooi vinden en wat ze minder mooi vinden. Zo kunnen de leerlingen ook ervaren dat iedereen een andere mening en smaak heeft. Ze zullen zien dat niet iedereen hetzelfde mooi vindt. Het kan ook zijn dat er twee verschillende meningen zijn over eenzelfde product.

8. Applausmeter

soort evaluatie: beleving
doelgroep: alle leeftijden
methodiek: Hoe leuker ze het vonden, hoe luider ze kunnen applaudisseren. Eventueel zou de leerkracht dit applaus kunnen opnemen, zodat ze het later met de kinderen opnieuw kan beluisteren en bespreken.
materiaal: /
waarom gekozen? Hiervoor is geen materiaal nodig, dus dit kan je op alle mogelijke plaatsen gebruiken. Stillere leerlingen/ leerlingen die meer verlegen zijn, zullen zich hier ook rapper beter bij voelen. Ze geven toch een evaluatie, maar dit doen ze niet alleen. Het gebeurt met de hele klas. Door deze manier van evaluatie komen ook alle leerlingen aan bod.
Ervaring: In het eerste leerjaar heb ik dit uitgeprobeerd. De kinderen lieten duidelijk merken wanneer zij het leuk vonden en wanneer niet. Ik had hun applaus wel kunnen opnemen, zodat ze het achteraf nog eens konden beluisteren. Doordat deze methodiek niet zoveel tijd in beslag neemt, koden we dit nog rap doen voor de speeltijd.

9. Facebookduimen

soort evaluatie: beleving
doelgroep: alle leeftijden
methodiek: Tijdens een kringgesprek steken alle leerlingen de Facebookduim omhoog. Ze moeten kunnen verwoorden waarom ze voor deze duim hebben gekozen.
materiaal: facebookduimen
waarom gekozen? Deze manier spreekt meer aan bij de kinderen, dan hen gewoon hun eigen duim omhoog te laten steken. Vooral in de leerlingen uit de derde graad zullen deze duimen herkennen. Het zal hen dus ook aanspreken om met deze duimen te evalueren. Het komt uit de leefwereld van de kinderen.

10. Complimentkaartjes

soort evaluatie: product
doelgroep: vanaf 2de graad
methodiek: Na het toonmoment krijgen de leerlingen een kaartje. Hierop schrijven ze een compliment aan iemand. Door dit te doen leren ze wat een compliment is. Als extra uitdaging komt erbij dat elke leerling van de klas een compliment moet gekregen hebben. Zo wordt er niemand uitgesloten. Op deze manier lezen ze een hele uitleg op te schrijven in maar enkele woorden.
materiaal: kaartjes voor iedere leerling, pen voor iedere leerling
waarom gekozen? Leerlingen leren wat een compliment is. Ze leren complimenten aan elkaar te geven en vriendelijk voor elkaar te zijn. Dit is dus een zeer positief evaluatiemoment.

11. Thermometers

soort evaluatie: beleving, proces
doelgroep: vanaf 2de graad
methodiek: De leerlingen maken a.d.h.v. de thermometer duidelijk hoe ze zich voelden tijdens het proces. Als leerkracht krijg je hier een duidelijk beeld van iedereen. Dit kan ook een evaluatiemoment zijn waarbij de leerlingen geen verdere uitleg moeten geven. Dit is dan iets anders voor de leerlingen.
materiaal: thermometer voor iedere leerling, pen voor iedere leerling
waarom gekozen? De leerlingen die meer verlegen zijn, moeten dan geen schrik hebben dat ze aangeduid zouden kunnen worden voor verdere verduidelijking. Je kan dit op voorhand meedelen, maar dat moet niet. Als je al leerkracht ondertussen rondloopt, krijg je een algemeen beeld over deze activiteit.

12. Selfies (zelf bedacht)

soort evaluatie: beleving
doelgroep: vanaf 3de graad
methodiek: De leerlingen moeten een selfie nemen. Op deze foto moet je duidelijk kunnen zien hoe de leerling deze opdracht heeft beleefd. Hierbij kunnen ze gebruik maken van mimiek. Nadien kan de leerkracht de foto’s laten afspelen op de computer, smartbord,… .
materiaal: fototoestel, computer
waarom gekozen? Een selfie nemen is de laatste tijd populair. Dit is dus ook een deel de leefwereld van sommige kinderen.

13. Weerbericht (zelf bedacht)

soort evaluatie: proces
doelgroep: vanaf 2de graad
methodiek: De leerlingen moeten aan de hand van een weerbericht vertellen wat ze vonden van het proces. Dit kunnen ze bv. doen door te zeggen. “Ik vond mijn proces eerder wisselvallig, omdat … ; Ik vond mijn proces zonnig en warm, omdat … .” De leerlingen moeten niet verplicht met de pictogrammen aan de slag gaan, deze zijn echter een hulpmiddel.
materiaal: weerpictogrammen
waarom gekozen? Ik denk dat dit nog niet bestaat. Het is een andere manier van evalueren. De kinderen kunnen hier zeer creatief in zijn. Het talent van talige kinderen komt hier dan naar boven. Misschien zijn er kinderen die geïnteresseerd zijn in het weer. Op deze manier spreken we ook hun interesses aan. Het weerbericht zit ook in de leefwereld van de kinderen.